top of page
2513ef81ddc2ed9855912f5625b7443bd04653a2_edited.jpg
Zaterdag 18 juni 2022

05.00-09.00      

 

Black Pencil          

Ode aan de Zon

Stefan Nieuwenhuis - Welkomstwoord 

Van Doorn / Vinkenoog

Roos Blufpand

Theo Danes  

Sandy Bosmans

Thom Ummels 

Joost Oomen

Piet Gerbrandy 

Herman Brusselmans 

Uitgelicht (workshop voor kinderen va 6 jaar)

* Presentatie Stefan Nieuwnhuis

Def logo_sunsation_40jaar-VJ3 kopiëren_edited.png

Black Pencil

 

Black Pencil bestaat uit Jorge Isaac (blokfluit),  Matthijs Koene (panfluit), Esra Pehlivanli (viool), Marko Kassl (accordeon) en Enric Monfort (percussie). Het is een unieke groep met een breed repertoire, origineel, met kennis van historie – en natuurlijk met een prachtige combi van instrumenten. Vandaag oude muziek in een nieuw jasje, maar meestal hedendaagse composities die speciaal voor hen zijn geschreven

Ode aan de Zon

Tegen 05.14 uur komt deze ochtend de zon op, we hopen deze onder de klanken van Thom Ummels' Ode aan de Zon' te mogen verwelkomen in het vizier. 

2014 Sunsation flp18 © Fotostudio Wierd_edited_edited.jpg
IMG_5490_edited.jpg

Stefan Nieuwenhuis

presentatie 

 

Nieuwenhuis is geen onbekende in de Nederlandse literatuurwereld, zo is hij oa. literair programmeur van het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen, docent aan de Schrijversacademie en aan Academie Minerva te Groningen. Sinds vier jaar is Stefan daarnaast werkzaam voor Poetry International. Stefan presenteert ook dit jaar weer het zaterdag-ochtend programma.

Van Doorn & Vinkenoog

Een retrospectief op twee grote Nederlandse poëten Johnny van Doorn en Simon Vinkenoog. Met medewerking van hun weduwen; Yvonne van Doorn-Mousset en Edith Ringnalda.

Roos Blufpand

 

Roos haar liedjes zijn divers, soms donker met diepe bassynths, maar ook licht met verfijnde pianopartijen en ondersteund door cello. Soms wild met dansbare beats en een andere keer weer piep- en piepklein, zodat je een speld kan horen vallen. Roos is niet in één hokje te plaatsen. Ze houdt nou eenmaal van alle kleuren van de regenboog: van het donkerste donker tot het lichtste licht en alle kleuren daartussenin. Ze is zowel muzikante als zangeres. Zowel (woord)kunstenares als influencer en zowel artiest als activiste. Echter zingt ze ook altijd over de schaduwzijdes van het leven, want waar licht is, is schaduw. Waar schaduw is, is echtheid. Waar echtheid is, is liefde. Alleen maar liefde. 

Theo Danes

Sinds zijn eerste publicatie in de De Light Scheurkalender 2005, is Theo door zijn oom en rijmcoach Ivo de Wijs als leergierige student omarmd. Zo heeft hij snel zijn stijl en verstechnieken opgepoetst en bijgeschaafd. Samen met ome Ivo publiceerde hij de sportieve dichtbundels ‘Atletische verzen’ en ‘Olympische verzen’ bij uitgeverij Nijgh & van Ditmar. Tegenwoordig is Theo ook op het podium te vinden met zowel sportieve verzen als onsportieve verzen.

0.jpg

Sandy Bosmans

 

Sandy Bosmans is opgegroeid in een “kleine” polderstad, in de volksmond Almere genoemd. Delen van haar werk doet ze nu voornamelijk als spoken word artist. Zo heeft ze eerder op de podia van o.a.: "De nieuwe liefde", “woorden worden zinnen" en "Paginagroots" gestaan.

Haar gedichten oneliners en verhalen gaan over universeel gedeelde gevoelens en/of gebeurtenissen. Maar er zit ook vaak een duidelijke boodschap of mening in haar schrijven verpakt. Vaak vanuit een onverwachtse hoek. Uiteindelijk schrijft ze om te kunnen delen wat je leert (van je fouten) in dit leven en hopelijk hebben anderen daar wellicht ook wat aan.

Thom Ummels

Op 14 mei jl werd de nieuwe dichtbundel ‘Avondschemering en ochtendgloren’ van Thom Ummels uitgebracht. De bundel bevat 86 gedichten die zijn verdeeld over 8 verschillende thema’s. Naast gedichten zijn er in de bundel ook 13 schilderijen van zijn levenspartner Inge Ummels opgenomen.

Vanochtend draagt Thom een aantal van zijn nieuwe gedichten voor.

fc327045-ecce-41ec-a51a-d4cea54a1645_thumb840_edited.jpg

Joost Oomen

 

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt en de vinylsingle Joost Oomen. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen en won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur.

Oomen trad onder andere op bij Crossing Border, Dichters in de Prinsentuin, Boekenbal voor de Lezers, Wintertuin, Sunsation, Oerol, Lowlands en het Gedichtenbal.

Piet Gerbrandy

Piet Gerbrandy (1958) is dichter, poëziecriticus en classicus. Hij doceert Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam en zit in de redactie van De Gids. Hij vertaalde Quintilianus en Andreas Capellanus uit het Latijn en Synesios en Aristoteles' Poetica uit het Grieks. Hij kreeg de Van der Hoogtprijs, de Herman Gorterprijs, de Frans Kellendonkprijs en de Jan Campertprijs, en werd driemaal genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

8982f66373af0c86e843111d3c999f1c_edited.jpg

Herman Brusselmans

 

Herman Brusselmans is een van de bekendste schrijvers van Vlaanderen. Zijn spraakmakende stijl en controversiële uitspraken maken hem een markant figuur in de literaire wereld. Zijn goed verkochte oeuvre is zeer omvangrijk en kenmerkt zich door een hoog autobiografisch gehalte van drank, seks, sigaretten en verveling. De personages in zijn romans zijn cynisch, sarcastisch en hebben een inktzwart gevoel voor humor.  

Uitgelicht (workshop)

Wat gebeurt er in het landschap bij het Observatorium als de zon opkomt? Wat doet de zonsopkomst met planten, dieren - en met mensen? Wij zijn tenslotte ook natuurlijke wezens! Kunstenaar Wanda van Koningsveld maakt tijdens het ochtendprogramma van Sunsation met kinderen bijzondere kijkinstrumenten om op onderzoek uit te gaan. 

Deze workshop voor kinderen wordt mogelijk gemaakt door Het Flevo-landschap en vindt plaats tijdens het ochtendprogramma tussen 05.00 en 09.00 uur. Geschikt voor kinderen va 6 jaar.

IMG_20220610_162902058_2.jpg
bottom of page