top of page
IMG_3162c_edited.jpg
NIEUWS

Ivm aanhoudende droogte geen open vuur en bbq's toegestaan!

 

Sinds enige tijd geldt in Nederland fase 2 mbt natuurbrandrisico. Fase 2 betekent dat de brandweer overal extra voertuigen klaar heeft staan om snel in te kunnen grijpen in het geval van een natuurbrand. Het betekent ook dat open vuur in de natuur verboden is, van barbecue tot houtkorf, van wensballonnen tot een houtvuurtje. 

Helaas is er dit jaar dan ook GEEN kampvuur op Sunsation, en is het helaas ook niet mogelijk je bbq te gebruiken. 

Meer informatie is te vinden via www.natuurbrandrisico.nl

Oudste culturele festival Flevoland dit jaar op 23 en 24 juni
met Yentl van Stokkum, Ronald Giphart en Ingmar Heytze

 

Op 23 en 24 juni wordt de zomerzonnewende gevierd tijdens het betoverende Festival Sunsation, met een veelzijdig programma vol poëzie en muziek. Al meer dan veertig jaar fungeert Festival Sunsation als de ultieme ontmoetingsplaats voor poëzieliefhebbers in Flevoland en daarbuiten. Het festival gaat van start op vrijdag 23 juni om 19.30 uur en duurt tot zaterdag 24 juni om 9.00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en poëzie in de breedste zin van het woord is van harte welkom, en de toegang is gratis. Het volledige programma is HIER te vinden.

Sunsation Fotostudio Wierd 2.jpg

Sunsation komende drie jaar weer in Observatorium Robert Morris

 

Festival Sunsation gaat nog zeker drie jaar door in Observatorium Robert Morris in Lelystad. Tijdens de voorjaarseditie van Sunsation, in het kerkje van Schokland, tekenden de festivalorganisatie en Het Flevo-landschap gezamenlijk een overeenkomst. Het Flevo-landschap is de beheerder van het landart-object, waar al veertig eerdere edities plaatsvonden van het oudste culturele festival van Flevoland. Reportage Omroep Flevoland >>>

Open-Dicht Podium in 2023

Inschrijving voor het OpenDicht Podium 2023 is gesloten, alle beschikbare plaatsen in het programma zijn gevuld. 

Aanmelding gesloten

IMG_4438.jpg

Film ter ere van 40 jaar Sunsation

 

Ze kwamen allemaal op het onmens vroege tijdstip, 05.17 uur, naar Lelystad. Jan Wolkers, Remco Campert, Simon Vinkenoog, Bart Chabot, Herman Brusselmans en vele andere dichters. Festival Sunsation, jaarlijks rond de zomerzonnewende in het Observatorium, besluit zijn jubileumjaar met de film Ode aan de zon. ,,Hier beleef je optimaal de schoonheid van de seizoenen.’’

Als lid van de Lelystadse VVV-commissie bedacht hij in 1982 een festival om ‘het grijze imago van de stad te kleuren’. ,,Alles was in die tijd welkom’’, zegt Thom Ummels (72), dichter en voormalig hoofd communicatie van Almere en Lelystad. Als organisator van het eerste uur kijkt hij met voldoening terug op vier decennia Sunsation.
Een intiem poëzie- en muziekfestival dat in hoogtijdagen 1200 en de laatste jaren 500 tot 600 bezoekers trekt. Steevast is de aftrap op zaterdag rond 21 juni, de langste dag. En op het immens vroege tijdstip van 05.17 uur, als de zon opkomt. De keuze voor de ochtend valt direct samen met de locatie die voor Ummels het uitgangspunt was. ,,Sunsation en het Observatorium in Lelystad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’’, benadrukt hij. 

 

Lees verder via PDF of via De Stentor

Film te zien bij Omroep Flevoland vanaf 24 december

De film 'Ode aan de Zon' gaat vrijdag 16 december in première in het Provinciehuis Lelystad. Bij omroep

Flevoland te zien vanaf 24 december as.

sunsation 40 jaar film.jpg

Terugblik Sunsation40 

 

Afgelopen weekend vond een zonovergoten veertigste editie van Festival Sunsation plaats. Honderden bezoekers genoten van een uniek programma vol poëzie en muziek bij het landschapskunstwerk Observatorium Robert Morris. Ook deze editie konden bezoekers genieten van een breed programma. Onder anderen Herman Brusselmans, Piet Gerbrandy en Joost Oomen betraden het podium. Bijzondere gasten waren Edith Ringnalda en Yvonne van Doorn-Mousset, de weduwen van Simon Vinkenoog en Johnny ‘the Selfkicker’ van Doorn.

Lees verder >>>

Sunsation 40 - 1 - rechtenvrij.jpeg

Sunsation 40 met Herman Brusselmans, Joost Oomen en Piet Gerbrandy 

 

Op 17 en 18 juni viert Festival Sunsation de zomerzonnewende in Observatorium Robert Morris. Een veelzijdig programma met poëzie, muziek en interviews. Al veertig jaar is Sunsation de poëtische ontmoetingsplek van Flevoland en daarmee het oudste culturele festival in de provincie. Festival Sunsation begint vrijdag 17 juni om 20.00 uur en eindigt zaterdag 18 juni om 10.00 uur. Alle liefhebbers van cultuur en poëzie in de breedste zin zijn welkom en de toegang is gratis. 

In het oog springende namen in het programma van de veertigste editie zijn Herman Brusselmans, Piet Gerbrandy en Joost Oomen. Spoken word krijgt aandacht door de voordracht van Sandy Bosmans. Bijzonder onderdeel vormt het retrospectief op twee prominente dichters die in het verleden Sunsation luister bij hebben gezet: Simon Vinkenoog en Johnny van Doorn. Hun twee weduwen Edith Ringnalda en Yvonne van Doorn belichamen deze terugblik. Het ensemble Black Pencil verzorgt bij het krieken van de dag de muzikale opening. 

Thom Ummels, voorzitter van festival Sunsation, blikt vooruit: “We hebben een mooi jubileumprogramma samen kunnen stellen. Met een blik op het verleden, maar ook eigentijdse elementen. Met klassieke poëzie en spoken word. Sunsation als een dichterlijk palet op de unieke locatie van het Observatorium Robert Morris.” 

Open-Dicht Podium 

Festival Sunsation is een festival van iedereen. Op vrijdagavond 17 juni wordt traditiegetrouw het Open-Dicht Podium georganiseerd. Een podium voor iedereen die poëzie of verhalen schrijft en wil voordragen.

INSCHRIJVING GESLOTEN 

Laagdrempelig poëziefestival 

Het festival Sunsation is een culturele traditie in Lelystad en Flevoland. Het groeide in veertig jaar uit tot een breed, laagdrempelig poëziefestival. Het natuurlijke decor wordt gevormd door één van de belangrijkste landschapskunstwerken van Nederland: het Observatorium Robert Morris. Festival Sunsation brengt bezoekers unieke combinatie van poëzie, land-art en de prille ochtendstond op het nieuwe land van Flevoland. Vele dichters, zoals Johnny van Doorn, Remco Campert, Jan Wolkers, Lieke Marsman, Tsead Bruinja, Simon Vinkenoog, Gerrit Komrij en Marieke Lucas Rijneveld traden in het verleden op. 

aankondiging Sunsation 2022 © Fotostudio Wierd.jpg
poster-sunsation40.jpg

Lelystad, 14apr22

Terugblik Sunsation in de Bieb 

 

Festival Sunsation organiseerde zaterdag 2 april “Sunsation in de Bieb” in de FlevoMeer

Bibliotheek in Lelystad. Deze speciale bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van het 40

jarig jubileum van festival Sunsation in het Observatorium Robert Morris. Sunsation bestaat dit

jaar 40 jaar en is hiermee het oudste culturele festival van Flevoland en Lelystad.

Terugblik via FlevoPost >>>

412c67dc5d08743dace430add88f63bec6c9d3d1.jpeg

Lelystad, 22feb22

Jubileumboek Festival Sunsation

 

Het eerste exemplaar van het boek ‘Ode aan de zon’ is dinsdag 22 februari overhandigd aan de commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek in het provinciehuis van Provincie Flevoland. Het jubileumboek markeert het 40-jarige bestaan van festival Sunsation.

 

Het jubileumboek is online te bestellen via deze website en te verkrijgen bij Voster Boekverkopers in Dronten, The Read Shop in Lelystad, op het Natuurpark Lelystad en op Schokland. 

Reportage FlevoPost  >>>

FMNg3LgWQAwcFtV.jpeg
bottom of page